Koen VandewalleLode Demey

173 Stoelen                                            

Kerkstoelen, spanbandjes, metalen ketting, cijferslot en spanband
image-253279-lodeemey22.w640.JPG
De 173 kerkstoelen zijn afkomstig uit de ontwijde Sint-Godelieve kerk van Beitem.

Door de stoelen als installatie op te stellen worden ze tijdelijk gered van het stort. Op die manier vragen ze de aandacht over hoe de mens vandaag omspringt met materialen.

Wie na afloop van het project Kunst in Roeselare geïnteresseerd is een één of meerdere stoelen (gratis), kan zich richten tot de organisatie.

De stapel kerkstoelen confronteert!

De kunstenaar nodigt de toeschouwer uit zich te bezinnen over de rol van de kerk in de hedendaagse samenleving.

De kerk is de laatste jaren door een woelige periode gegaan, maar ze blijft - zoals ze steeds heeft gedaan - mensen inspireren.

De boom is het teken van kracht en leven: zijn takken reiken naar de hemel. Tot op vandaag zijn kerkmensen mensen nabij.
Ze zijn hen tot kracht en steun.  Ze brengen hen in contact met God en met elkaar.

De stoelen binnen de cirkel brengen ode aan wie de kerk blijven dragen


image-253280-b139e4f0-b391-4eeb-b692-29b416f970e0.w640.jpg
Algemene info
‘In zijn kunst houdt Lode Demey zich bezig met het hedendaagse bestaan van de moderne mens, met name de veranderingen en hun gevolgen. Volgens Demey is de mens slechts beperkt in staat om te leren van het verleden. Demey: “We zijn in evolutie, als mens proberen we te overleven en te leren van onze fouten, hetgeen maar deels lukt.” Dat idee ligt ten grondslag aan zijn video H20 – humanity die Demey tijdens het Moengo festival toont. Handen openen zich terwijl het water stroomt. Kort weten ze het vast te houden, om uiteindelijk weer elke druppel te verliezen. De handen vouwen zich uiteindelijk weer samen en alles begint opnieuw. Demey ziet zijn video’s als fotografie in beweging. Zijn films zijn vaak kort, vanuit één standpunt. Naast videowerk maakt de kunstenaar ook installaties, waarin geluid centraal staat. Demey: “Geluid is een belangrijk aspect in ons bestaan, al filteren we vaak geluiden onbewust of bewust weg.” In een eerdere installatie met als thema ‘De Zee’ bootste hij met stukjes metaal het geluid na van zijstangen die tegen de mast van zeilboten slaat. (Uit catalogus Moengo Art Festival - Machteld Leij)