image-253215-bertel_Jean_luc.jpg

Jean-Luc Bertel


15 augustus 1955

Ik probeer mijn beelden een metafysieke uitdrukking te geven. Misschien is het een middel om de werkelijkheid te relativeren. Het liefst zou ik spreken van vervreemding. Het surrealisme van Victor Brauner (1903-1966), daar geniet ik van: dat "unheimische" gevoel  en de zoektocht naar een ongewone bespiegeling van het bestaan.
Mijn werken zijn gemaakt uit ijzer.  Smeden is ook een vorm van boetseren. De figuren ontstaan tussen hamer en aambeeld. Door de kortstondige hitte van het kolenvuur moet er snel gehandeld worden. Op die manier krijg je vormen die meer organisch dan stilistisch zijn. Dat is weer een manier om het denkwerk, voor even, ondergeschikt te maken aan het toeval,wat ik zo belangrijk vind in elke creatie.

Nominaties / opdrachten:
2010: Monumentale beelden voor de afdeling "De Pijler" in het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint Amedeus te Mortsel
2018: "Een gebaar" monumentaal kunstwerk bestemd voor het park van het kasteel van Mesen te Lede
Jean-Luc Bertel

Titel : In memoriam
  • In Memoriam: getekend in de ruimte; het silhouet van mensen die bestaan hebben, die hier geweest zijn. Een merkteken in de tijd als herinnering.


Jean-Luc Bertel

Titel : Incisiones

  • Incisiones: inkepingen, gesneden in de werkelijkheid, om openingen te maken naar de Vierde dimensie. Dit werk is geïnspireerd op het “concetto spaziale” van Lucio Fontana (It) waarbij de kunstenaar het schildersdoek perforeerde of doorsneed als opening naar de Derde dimensie.