image-255729-hubert_minnebo.jpg

Hubert Minnebo


Zijn moeilijkste momenten overwon hij angstvallig en systematisch, de Kailash indachtig

WEBSITE

Hubert Minnebo
Hubert Minnebo (Brugge, 1940) debuteerde als schilder maar verwierf ruime bekendheid als beeldhouwer en ontwerper van gegeerde gouden juwelen. Al redelijk snel ontwikkelde Minnebo zijn eigen, zeer herkenbare stijl. Het kloek opgebouwde, figuratieve beeld met gladde bronshuid draagt vrijwel steeds hetzelfde rudimentair, sober gestileerd gezicht.

Het ademt niet zelden een hiĆ«ratische, onaantastbare waardigheid uit, meestal eenzaam of anderszins verbonden met een partner. Vast staat dat ook andere niet-westerse elementen in zijn beelden kunnen worden aangewezen. Oudegyptische bijvoorbeeld en, na 1979 in toenemende mate, stijlkenmerken uit, en inhoudelijke verwijzingen naar, Indiaas-hindoeĆÆstische en Tibetaanse-boeddhistische levensvormen. De beeldhouwer hecht verder veel belang aan het ambachtelijke aspect van zijn sculpturen.
Het vakwerk hangt volgens hem integraal samen met, en vloeit voort uit, het concept, het ontwerp en de wassen vorm. Denken, voelen en doen horen, dienen, volgens Minnebo, de eenheid te vormen die het leven van de volledige mens kenmerkt.

Frans Boenders, AICA 


Het werk is opgedragen aan de heilige berg Kailash in Tibet. Zie ook  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kailash