image-255460-ann_vantieghem.png

Ann Vantieghem

Hoofdbrekers

We kennen ze allemaal, niemand wordt gespaard. Soms hebben we er zelf de hand in, slaan we onszelf om het hoofd.
Soms bezorgen anderen ons kopzorgen en malen we maar door.

Als we er het hoofd maar niet over breken…
image-255461-Ann_Vantieghem_1.w640.JPG
image-255464-Ann_Vantieghem_2.w640.JPG
Ann is reeds lang met klei vertrouwd. Tijdens haar studies kreeg ze de passie te pakken en volgde vrije academie te Gent. Periodes van intensief kleien en rustpauzes wisselden zich af omwille van gezin, werk en andere hobby’s. De creativiteit bleef echter stromen waardoor Ann zich verder verdiepte en keramiek volgde aan de academie te Zwevegem.
Op professioneel vlak volgde ze de banaba opleiding creatief therapeut, medium beeldend.
In haar werken is het repetitieve een belangrijk gegeven waarbij elk stuk uniek blijft. De herhaling biedt rust maar nodigt tegelijk uit om opmerkzaam te blijven.
De creaties zijn opdeelbaar, aanvulbaar en herschikbaar waardoor ze telkens opnieuw de kijker uitnodigen in relatie met het werk te gaan. Waar Ann aanvankelijk enkel met klei werkte, verkende ze gaandeweg andere materialen om in combinatie te gebruiken. Ze prefereert het samenspel van ijzer en keramiek in hun brute materie. Nu eens overheerst de keramiek, dan weer het ijzer. Haar werken zijn gecreëerd vanuit de verbinding en de beweging tussen het voelen en het denken. Ze vertrekt zelden vanuit een uitgewerkt voorontwerp maar laat vanuit haar aanvoelen het werkstuk zichzelf vorm geven.
De serie hoofdbrekers laat zich verder uitbreiden. In deze 5 van de 10 werkstukken herkent de kijker wat hij denkt te zien en kan hij zich het hoofd breken over de diepere betekenis.  
image-255465-Ann_Vantieghem_3.w640.JPG
image-255466-Ann_Vantieghem_4.w640.JPG